ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Προσφέρουμε υψηλή εξειδίκευση στις αρθροσκοπικές επεμβάσεις όλων των αρθρώσεων (ώμος, ωμοπλατιαιοθωρακική, αγκώνας, ισχίο, γόνατο, ποδοκνημική). Κύριες ενδείξεις της αρθροσκοπικής χειρουργικής είναι: οι ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου, η αστάθεια του ώμου, η επώδυνη ωμοπλατιαιοθωρακική άρθρωση, ευρύ φάσμα παθήσεων του αγκώνα, ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου και δυσπλαστικό ισχίο, συνδεσμικές κακώσεις (πρόσθιος –οπίσθιος χιαστός) και ενδαρθρικές βλάβες του γόνατος (ρήξεις μηνίσκων, βλάβες αρθρικού χόνδρου, αστάθεια επιγονατίδας), οστεοχόνδρινες βλάβες και σύνδρομα προστριβής στην ποδοκνημική, καθώς και εστίες οστεονέκρωσης που μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε άρθρωση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα γεγονότα της πρώτης στην Ελλάδα αρθροσκόπησης της ωμοπλατιαιοθωρακικής από τον υπογράφοντα το 2005 (πιθανώς εξακολουθεί να είναι ο μόνος που την χρησιμοποιεί ως σήμερα στην συγκεκριμένη χώρα) και η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα (2004) συνδεσμοπλαστικής πρόσθιου χιαστού με ανατομική ανακατασκευή της πρόσθιας – έσω και οπίσθιας-έξω (double-bundle ACL) και πάλι από τον υπογράφοντα (σχετική δημοσίευση στα αντίστοιχα τεύχη της περιοδικής έκδοσης της Ιδιωτικής Κλινικής «Άγιος Λουκάς» «Τα νέα μας» και στην ιστοσελίδα της Κλινικής). Ο υπογράφων είχε επίσης την τιμή να υπηρετήσει με μετακίνηση στην Μονάδα Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ. Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» το χρονικό διάστημα Μάρτιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013, με αντικείμενο την αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού γόνατος. Άξια αναφοράς είναι επίσης η Αρθροσκοπική θεραπεία της επίμονης τενοντοπάθειας του επιγονατιδικού τένοντα. Είναι η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, μόνον με μικρές οπές της αρθροσκοπικής τεχνικής, αντί των κλασσικών ανοικτών προσπελάσεων. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον κ. Αλασεϊρλή το 2011 και δημοσιεύθηκε στο Muscles, Ligaments and Tendons Journal, το 2012. Με την συγκεκριμένη τεχνική δεν προκαλείται καμία βλάβη σε υγιείς περιοχές του τένοντα, όπως μπορεί να συμβεί με τις κλασσικές τεχνικές. Επίσης η αποκατάσταση και η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες είναι σαφως ταχύτερη και πιο εύκολη. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε την Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού σε παιδιά. Πρόκειται για τεχνική που διασώζει τις ζώνες αύξησης των οστών, καθώς αν η επέμβαση γίνεται όπως στους ενήλικες, δημιουργούνται τουνελ στο μηριαίο σε παράκεντρη θέση και μπορεί να επηρεαστεί η σωστή ανάπτυξη του οστού. Αν και οι απόψεις διίστανται για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνουμε την τεχνική αυτή που σέβεται την αυξητική ζώνη του μηριαίου και δεν την παραβιάζει.. Πιθανώς έχοντας να προτάξουμε την μεγαλύτερη σειρά αυτού του είδους της επέμβασης στην Ελλάδα, η εμπειρία μας σχετικά με την αποτελεσματικότητά της είναι άριστη.

Καταγράφονται υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης των ασθενών, σε σύγκριση με τα ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Σε όλο το είδος των ανωτέρω επεμβάσεων του υπογράφοντος, το ποσοστό μη ικανοποιητικού αποτελέσματος κυμαίνεται κάτω του 0.3 %.

Ειδική τεχνική που εφαρμόζεται διεγχειρητικά από όσο γνωρίζουμε μόνον από την ομάδα μας στον Ελληνικό χώρο, περιορίζει σημαντικά συγκριτικά με τις κλασσικές αρθροσκοπικές πρακτικές, τον μετεγχειρητικό πόνο και αιμορραγία, καθώς και την μετεγχειρητική ατροφία του τετρακεφάλου.